27 Oct 2012

SC#26 | Roast red pepper soup for winter days

I've been slacking on recipes recently, haven't I? Nothing but brownies in almost a month... Not that I stopped cooking—never. I just 'forgot' to take pictures of all my meals. Some of them were so good I will have them up on the blog at one point or the other, though.

But for now, let's make some soup.



Roasted red pepper soup, adapted from skinnytaste
- 4 red bell peppers
- 1 onion, chopped
- 2 garlic cloves, chopped
- 700ml chicken stock
- Parmesan
- herbes de provence
- salt and pepper
- olive oil

Start by roasting the peppers. I stuck a fork in each, placed them directly on the stove (we use gas so there are flames), and turned them until almost all of the skin was black and blistered. Then place them in a bowl, cover with cling film and let rest for about 10mn.

While they rest, chop the onions, garlic and make the chicken stock.

Back to the peppers: peel the skin off (it might be a bit difficult despite that super technique, but it's ok if there's a bit ok skin left, just make sure the black bits are off.) Cut them in two and remove seeds.

Heat a tsp of olive oil in a large lidded saucepan. Saute the onion, garlic and herbes de provence for 5mn on medium heat, until the onions are soft. Then add the chicken stock and peppers. Bring to the boil, then cover and let the soup simmer on low heat, stirring occasionally, for 30mn.

When that's done, blend the soup, season, and serve with some grated Parmesan... and it's even better with a garlic & coriander nan.


***

J'ai été un peu nulle côté recettes récemment, hein ? Un mois et rien que des brownies... Non pas que j'ai arrêté de cuisiner—jamais. J'ai juste "oublié" de prendre des photos de tous mes repas. Enfin, j'ai cuisiné certains plats tellement bons que je vais être obligée de les refaire pour les poster sur le blog !

Mais en attendant, c'est l'heure de la soupe.

Soupe aux poivrons rôtis, inspiré de skinnytaste.
- 4 poivrons rouges
- 1 oignon, haché
- 2 gousses d'ail, hachées
- 700ml de bouillon de poulet
- du parmesan
- des herbes de provence
- de l'huile d'olive
- sel & poivre



Commencez par rôtir les poivrons. J'ai planté une fourchette dans chacun des miens, et je les ai fait rôtir sur la plaque électrique (on a le gaz, donc il y a des flammes) jusqu'à ce que la peau soit presque entièrement noire et couverte de de cloques. Ensuite, placez-le dans un bol, couvrez de film plastique et laissez reposer pendant 10 mn.

Pendant ce temps, hachez l'onion et l'ail, et préparez le bouillon.

De retour aux poivrons, pelez la peau (il est possible que malgré tout elle ne s'enlève pas bien, pas grave du moment que tous les bouts brulés sont enlevés.) Coupez les en deux et retirez les pépins.

Faites chauffer une cuillère à soupe d'huile d'olive dans une grande casserole avec un couvercle. Faites y dorer l'oignon, l'ail et les herbes de provence pendant 5mn, jusqu'à ce que les onions soient tendres. Ajoutez alors le bouillon et les poivrons, et portez à ébullition. Après cela, couvrez et laissez mijoter à feu doux pendant une demi-heure.

Quand c'est fait, il ne reste qu'à mixer la soupe, à l'assaisoner et à la servir avec un peu de parmesan rapé... et c'est encore meilleur avec un nan à l'ail et à la coriandre.


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